Filemaker Server, vad är det och hur får jag det att fungera?
Filemaker Server tillgängliggör helt enkelt dina Filemaker filer i molnet, så oavsett om du sitter på Hawaii och din kollega hemma i Sverige, Så kan ni både samtidigt jobba mot filerna. Tillgången gäller inte bara Mac och Windows utan även iOS och webbläsare via WebDirect. Att installera en Filemaker Server kan vara knepigt för den ovana så här följer lite tankar kring det hela. Man gå två vägar: Antingen så köper man en egen server och konfigurerar upp den eller så hyr man sig in sig på ett så kallad webbhotell med stöd för FileMaker pro. Vi driver ett sådant webbhotell för den som känner att det blir för mycket med en egen server Läs mer här
Att tänka på om man vill installera Filemaker Server själv.
• Har du tillräckligt med bandbredd där servern ska vara.
• Är servern tillräckligt kraftfull för att klara det du vill den ska göra.
• Du måste ha tillgång till och kunskap om portöppningar, brandväggar m.m.
• Backuprutiner, var, när, hur ska vi ta backuper, gärna med en backup på annan plats i tillfälle av eldsvåda
• Känslig data? Då ska du ha SSL.*
* När man har en Filemaker Server vill man att den ska vara säker. Ingen ska kunna se dina data som du skickar från klienten till servern. För att få en säker rutt behövs SSL. SSL är ett certifikat du köper från en återförsäljare. Filemaker Server stödjer idag 7 st olika återförsäljare dessa går att hitta här. När du köpt ett SSL-certifikat så ska du ange din företagsnamn m.m. vid installationen. Dessa uppgifter är det viktigt att du skriver in korrekt för annars kommer inte SSL-Certifikatet att fungera på Filemaker Server. För att läsa mer om hur man ska gå till väga med SSL-certifikat finns det nyttig information här.
När du har ett fungerande SSL på din Filemaker Server så kommer du se en grön låsikon nere till vänster i Filemaker, denna ikon visar att certifikatet är godkänd och anslutningen krypterad.